Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η βασική συνταγή μου για κέικ

Το κέικ είναι μια πολύ εύκολη λύση όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κολατσιό για να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά ή το σχολείο, για να συνοδέψει τον καφέ, το τσάι ή το γάλα μας ή απλώς όταν θέλουμε να έχουμε πάντα ένα γλυκό στο σπίτι.
Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε πρόχειρη μια συνταγή για κέικ σε κάποιο συρτάρι της κουζίνας σας, το ίδιο κι εγώ. Αυτό δεν με εμποδίζει να πειραματίζομαι κατά καιρούς και να δοκιμάζω νέες γεύσεις, αλλά συχνά - πυκνά επιστρέφω στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή, που δεν με απογοητεύει ποτέ. Το κέικ είναι το πρώτο γλυκό που έφτιαξα μόνη μου κι από τότε είμαι φανατική οπαδός του!

Αυτή λοιπόν είναι η βασική συνταγή για κέικ που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, δοκιμάζοντας διάφορες παραλλαγές στη γεύση του:

Υλικά

150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
3/4 κούπας γάλα (ή χυμό πορτοκαλιού, αν θέλουμε περισσότερο άρωμα)
1 baking powder
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
κακάο ή κανέλα ή κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα ή σταφίδες ή ξηρούς καρπούς ή ξύσμα πορτοκαλιού ή... ό,τι τραβάει η όρεξή σας!


Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη, το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να έχουμε την όψη μιας παχύρρευστης κρέμας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και σταδιακά και το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει και το baking powder. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το υλικό ή τα υλικά της αρεσκείας μας, σε όλο ή σε μέρος του μείγματος (αν θέλουμε ένα "δίχρωμο" αποτέλεσμα).

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο και το σκεύος που έχουμε χρησιμοποιήσει).

Το κέικ μας είναι έτοιμο, όταν βυθίσουμε μέσα του ένα μαχαιράκι κι αυτό βγει τελείως στεγνό, χωρίς να έχει κολλήσει επάνω του ζύμη.
Το αφήνουμε για λίγο (5 λεπτά περίπου) μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αν θέλουμε το καλύπτουμε με ένα γλάσο, με ganache σοκολάτας ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κέικ καλυμμένο με ganache σοκολάτας.
Tips
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μαργαρίνη, αν δεν θέλετε ή δεν έχετε το λάδι. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε 1 πακέτο (250 γρ.) μαργαρίνη. Απλώς να ξέρετε ότι το λάδι κάνει το κέικ μας πιο αφράτο.
  • Είναι σημαντικό να σταματάμε το χτύπημα κατά διαστήματα και με μια σπάτουλα να ξεκολλάμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ.
  • Οι ποσότητες των υλικών που σας δίνω είναι κατάλληλες για μια στρογγυλή φόρμα κέικ (σαν της φωτογραφίας), για ένα μέτριο στρογγυλό ταψί ή για 2 μακρόστενες φόρμες κέικ.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν ανοίγουμε συνέχεια τον φούρνο την ώρα που το κέικ ψήνεται, γιατί δεν θα φουσκώσει. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά ψησίματος, πριν ανοίξουμε το φούρνο μας.
  • Είναι ιδανική συνταγή για να μας βοηθήσουν τα παιδιά μας στην εκτέλεσή της!

Κέικ με κομμάτια σοκολάτας γάλακτος (που εγώ το ονομάζω "στρατσιατέλλα" από το ομώνυμο παγωτό), καλυμμένο με ganache σοκολάτας. 


Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια: