Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ζαχαρόπαστα με απλά υλικά

Λατρεύω τη ζαχαρόπαστα, μάλλον επειδή πρόκειται περισσότερο για παιχνίδι, παρά για τρόφιμο!
Η παρασκευή της είναι εύκολη και η όλη διαδικασία όταν της δίνεις χρώμα και σχήμα, άκρως αγχολυτική.

Λεπτομέρεια τούρτας με ζαχαρόπαστα.

Με την ζαχαρόπαστα μπορούμε να φτιάξουμε φιγούρες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία (π.χ. λουλούδια ή πεταλούδες) για να στολίσουμε τούρτες, cupcakes ή μπισκότα, αλλά μπορούμε και να καλύψουμε ολόκληρα τα γλυκά μας.

Κάποια χρόνια πριν ήθελα να επιχειρήσω να την φτιάξω, αλλά οι συνταγές ανέφεραν στα συστατικά την βρώσιμη γλυκερίνη, ένα υλικό που δεν μπορούσα να βρω, οπότε αυτό αποτέλεσε και αποτρεπτικό παράγοντα. Μετά ανακάλυψα την παρακάτω συνταγή με απλά υλικά, την δοκίμασα και από τότε γίναμε καλές φίλες!
Θέλετε να μάθετε πώς γίνεται; Πάμε...


Η ποσότητα των υλικών που σας δίνω, επαρκεί για να φτιάξετε διακοσμητικά στοιχεία, αλλά όχι για να καλύψετε ολόκληρη την τούρτα. Αν επιθυμείτε κάτι τέτοιο, απλά διπλασιάζετε τη δόση.


Υλικά
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι ζελατίνης σε σκόνη
1/8 της κούπας νερό
1/4 της κούπας σιρόπι γλυκόζης
1 βανίλια

Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη ζελατίνη ανακατεύοντας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθούν και να λιώσουν.

Σε ένα γυάλινο σκεύος (πυρέξ) αδειάζουμε τη μισή ποσότητα άχνης και τη βανίλια, ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση. Χρησιμοποιούμε γυάλινο και όχι πλαστικό σκεύος, γιατί διαφορετικά θα κολλήσει η ζαχαρόπαστα και δεν θα μπορούμε να την δουλέψουμε.

Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα στη λακκούβα κι από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη άχνη. Ανακατεύουμε προσεχτικά με ένα κουτάλι, προσέχοντας να μην τρέξει το υγρό στις άκρες και προσπαθώντας να ενσωματώσουμε όσο περισσότερη άχνη μπορούμε.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη (θα χρειαστεί αρκετό ζύμωμα). Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγη ακόμα άχνη. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν πλέον δεν κολλάει στα χέρια μας.

Σε αυτή τη φάση, μπορούμε να την τυλίξουμε πολύ καλά και σφιχτά με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και να την αφήσουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 10 μέρες.

Μπορούμε είτε να πλάσουμε διάφορα αντικείμενα με τα χέρια μας, όπως κάνουμε με την πλαστελίνη, είτε να ανοίξουμε τη ζαχαρόπαστα σε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη και ή να καλύψουμε με αυτήν το γλυκό μας ή να κόψουμε σχεδιάκια με κουπ-πατ.

Λεπτομέρεια τούρτας με ζαχαρόπαστα.


TIP 1: Μπορούμε να την χρωματίσουμε, χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής, ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε. Κόβουμε ένα κομμάτι ζαχαρόπαστας, προσθέτουμε το χρώμα και ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι το χρώμα να γίνει ομοιόμορφο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν χρησιμοποιήσουμε χρώμα σε υγρή μορφή, μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγη άχνη ακόμη, για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

TIP 2: Αντικαθιστώντας μέρος της ζάχαρης άχνης με κακάο, θα έχουμε σοκολατένια ζαχαρόπαστα!


Φτιάξτε την κι εξαντλήστε τη δημιουργικότητά σας, βγάζοντας το παιδί που έχετε κρυμμένο μέσα σας! Θέλει λίγη υπομονή, αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: